News Update :
Mai multe liste »
Mai multe Review-uri filme »
Mai multe Trailere »

Charlie Chaplin

miercuri, 3 octombrie 2007


Biografie:
Charles Spencer Chaplin s-a nascut la Londra, pe 16 aprilie 1889. In 1908 s-a alaturat companiei teatrale a lui Fred Karno, din care facea parte si Stan Laurel. In 1912 trupa a plecat intr-un turneu in Statele Unite, iar Chaplin s-a decis sa ramana acolo. Dupa un an, producatorul Mack Sennett l-a luat la Keystone Studio, care se mandreau deja cu nume precum Roscoe 'Fatty' Arbuckle, Mabel Normand, si Mack Swain. Dar Chaplin i-a surclasat pe acestia, reusind sa faca 35 de filme intr-un singur an.

Primul sau film a fost Making a Living (1914); insa urmatorul film, Kid Auto Races at Venice (1914), avea sa-i schimbe intreaga cariera. In aceasta pelicula purta pantaloni largi imprumutati de la Roscoe 'Fatty' Arbuckle, niste pantofi imensi de-ai lui Ford Sterling, o jacheta minuscula, o palarie melon si o mustata de marimea unei periute de dinti.

Incepand cu 1915, Chaplin a scris, regizat, produs si, desigur, jucat in toate filmele sale. S-a alaturat companiei Essanay Company, iar in 1917 erau lansate The Immigrant (1917) si Easy Street (1917). In 1918, impreuna cu fratele sau, isi deschideau propriul lor studio in Los Angeles, iar in 1919 se asociau cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford si D.W. Griffith si formau United Artists, pentru a-si produce propriile filme. Dar primul film facut de catre Chaplin la aceasta companie a fost A Woman of Paris (1923). Au urmat The Gold Rush (1925) si The Circus (1928), pentru care a primit un Oscar. In 1931 lansa City Lights, iar urmatorul sau film a fost was Modern Times (1936), care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari succese ale sale. Filmul The Great Dictator (1940), acuza regimul nazist. Chaplin interpreta un rol dublu, fiind u barbier evreu ce luptase in primul razboi mondial si maleficul Adenoid Hynkel, dictatorul Tomaniei.

In 1945 a inceput sa lucreze la Monsieur Verdoux (1947), iar in 1952 lansa cel mai bun film sonor al sau, Limelight in care juca si bunul sau prieten, Buster Keaton. In acelasi an, s-a trezit tarat in isteria anti-comunista ce pusese stapanire pe SUA, fiind acuzat de autoritati ca ar avea tendinte comuniste. Scandalizat si deprimat, Chaplin a parasit Statele Unite, plecand in Elvetia. In timpul sederii sale in Europa, a mai facut doua filme: A King in New York (1957), lansat in America cu 20 de ani mai tarziu si ultima sa pelicula, A Countess from Hong Kong (1967), ce-i avea in distributie pe Marlon Brando si Sophia Loren. Ironic, acesta a fost si singurul insucces al lui Chaplin.

In 1969, Chaplin a inceput sa lucreze la alte filme, printre care si "The Kid" si "The Circus". Avea de gand sa faca si un film numit "The Freak" cu fiica sa Victoria Chaplin in rolul principal, in care ea sa poarte aripile pe care el insusi le purtase cu 50 de ani in urma in The Kid. Dar, pe atunci Chaplin avea deja 80 de ani si s-a retras sa locuiasca in Vevey, Elvetia.

In 1975 a fost numit Cavaler de catre Regina. A murit in somn, in noaptea de Craciun a anului 1977.

Filmografie:
1. Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust (2004) ....
2. Chaplin Today: The Gold Rush (2003) ....
3. Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin (2003) .... Himself
4. Chaplin Today: The Kid (2003) ....
5. Charlie Chaplin: A Tramp's Life (1997) .... Himself
6. Chaplin's Goliath (1996) .... Himself
7. Oscar's Greatest Moments (1992) .... Himself
8. Unknown Chaplin (1983) .... Himself - in Out-Takes
9. It's Showtime (1976) ....
10. Brother, Can You Spare a Dime? (1975) .... Himself
11. The Gentleman Tramp (1975) .... Himself
12. Chaplinesque, My Life and Hard Times (1972) .... Himself
13. The 44th Annual Academy Awards (1972) .... Himself - Honorary Award Recipient
14. A Countess from Hong Kong (1967) .... An old steward
15. The Chaplin Revue (1959) .... Narrator/Various
16. A King in New York (1957) .... King Shadov
17. Limelight (1952) .... Calvero
18. Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians (1952) .... Himself
19. Herrliche Zeiten (1950) .... Himself
20. Fifty Years Before Your Eyes (1950) .... Himself
21. Monsieur Verdoux (1947) .... Henri Verdoux
22. The Great Dictator (1940) .... Adenoid Hynkel
23. Charlie Chaplin Carnival (1938) .... Various roles
24. Charlie Chaplin Cavalcade (1938) .... Various roles
25. Charlie Chaplin Festival (1938) .... Various roles
26. Modern Times (1936) .... A factory worker
27. Hollywood on Parade No. B-1 (1933) .... Himself
28. The Film Parade (1933) .... Archive Footage, 'The Champion'
29. City Lights (1931) .... A Tramp
30. The Circus (1928) .... A Tramp
31. The Gold Rush (1925) .... The Lone Prospector
32. The Pilgrim (1923) .... The Pilgrim
33. Souls for Sale (1923) .... Celebrity
34. A Woman of Paris: A Drama of Fate (1923) .... Porter
35. Nice and Friendly (1922) .... Tramp
36. Pay Day (1922) .... Laborer
37. The Kid (1921) .... Tramp
38. The Nut (1921) .... Chaplin impersonator
39. The Idle Class (1921) .... Tramp and Husband
40. The Professor (1919) .... Professor Bosco
41. Sunnyside (1919) .... Farm handyman
42. A Day's Pleasure (1919) .... Father
43. A Dog's Life (1918) .... Tramp
44. Shoulder Arms (1918) .... Recruit
45. Triple Trouble (1918) .... The Janitor
46. The Bond (1918) .... Charlie
47. Chase Me Charlie (1918) .... Charlie
48. Easy Street (1917) .... The Derelict
49. The Cure (1917) .... The Inebriate
50. The Adventurer (1917) .... The Convict
51. The Immigrant (1917) .... Immigrant
52. Police (1916) .... Charlie, Convict 999
53. The Fireman (1916) .... Fireman
54. The Vagabond (1916) .... Street Musician
55. Behind the Screen (1916) .... David (Goliath's assistant)
56. The Floorwalker (1916) .... Tramp
57. The Pawnshop (1916) .... Pawnshop assistant
58. The Rink (1916) .... A Waiter. Posing as Sir Cecil Seltzer
59. Burlesque on Carmen (1916) .... Darn Hosiery
60. One A.M. (1916) .... Drunk
61. The Count (1916) .... Tailor's apprentice
62. The Champion (1915) .... Challenger
63. Work (1915) .... Izzy A. Wake's assistant
64. A Woman (1915) .... Gentleman/'Nora Nettlerash'
65. The Bank (1915) .... Charlie, a Janitor
66. Burlesque on Carmen (1915) .... Darn Hosiery
67. A Jitney Elopement (1915) .... Suitor, the Fake Count
68. By the Sea (1915) .... Stroller
69. His Regeneration (1915) .... A customer
70. A Night in the Show (1915) .... Mr. Pest and Mr. Rowdy
71. In the Park (1915) .... Charlie
72. Shanghaied (1915) .... Tramp
73. His New Job (1915) .... Film Extra
74. A Night Out (1915) .... Reveller
75. The Tramp (1915) .... Tramp
76. The Star Boarder (1914) .... The Star Boarder
77. Mabel at the Wheel (1914) .... Villain
78. Twenty Minutes of Love (1914) .... Pickpocket
79. Caught in a Cabaret (1914) .... Waiter
80. The Fatal Mallet (1914) .... Suitor
81. A Busy Day (1914) .... Wife
82. Her Friend the Bandit (1914) .... Bandit
83. The Knockout (1914) .... Referee
84. Mabel's Married Life (1914) .... Mabel's Husband
85. Laughing Gas (1914) .... Dentist's Assistant
86. The Property Man (1914) .... The Property Man
87. The Face on the Bar Room Floor (1914) .... Artist
88. Recreation (1914) .... Tramp
89. The Masquerader (1914) .... Film Actor/Beautiful Stranger
90. The New Janitor (1914) .... Janitor
91. Those Love Pangs (1914) .... Masher
92. Dough and Dynamite (1914) .... Pierre, a Waiter
93. Tillie's Punctured Romance (1914) .... Charlie, City Slicker
94. Gentlemen of Nerve (1914) .... Mr. Wow-Woe, Track Fanatic
95. His Musical Career (1914) .... Charlie, Piano Mover
96. Caught in the Rain (1914) .... Tipsy Hotel Guest
97. The Rounders (1914) .... Reveller
98. His Trysting Place (1914) .... Clarence, the Husband
99. His New Profession (1914) .... Charlie
100. Getting Acquainted (1914) .... Mr. Sniffels
101. His Prehistoric Past (1914) .... Weakchin
102. Mabel's Busy Day (1914) .... Tipsy Nuisance
103. Cruel, Cruel Love (1914) .... Lord Helpus/Mr. Dovey
104. His Favorite Pastime (1914) .... Drunken masher
105. Tango Tangles (1914) .... Tipsy Dancer
106. A Film Johnnie (1914) .... The Film Johnnie
107. Between Showers (1914) .... Masher
108. Mabel's Strange Predicament (1914) .... Tramp
109. Kid Auto Races at Venice (1914) .... Tramp
110. Making a Living (1914) .... Swindler
111. Sophia Loren: Actress Italian Style (1999) .... Himself

Colectie filme
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Filme, Trailere, Nouatati, Poze si Wallpapere din Filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website