News Update :
Mai multe liste »
Mai multe Review-uri filme »
Mai multe Trailere »

Charles Bronson

miercuri, 3 octombrie 2007


Charles Bronson reprezinta tipul individului a carei trasatura caracteristica este cea de caracter dur, calit in viltoarea vietii. Un critic de film il descria ca pe un tip "cu o privire plicticoasa ca a lui Clark Gable care a stat la lumina soarelui prea mult"
-Charles Bronson s-a nascut sub numele de Charles Dennis Buchinsky, unul din cei 14 copii dintr-o familie de emigranti refugiati polonezi in Pennsylvania (tatal sau a fost miner intr-o mina de carbuni).
El si-a terminat liceul si a lucrat impreuna cu tatal sau ca miner (experienta din care a devenit claustrofob ( frica de spatii inchise), iar apoi a participat in Al Doilea Razboi Mondial.
-Dupa terminarea razboiului, Bronson a beneficiat de statutul sau de Veteran de Razboi (GI Bill) pentru a studia arta (pasiune care a detinut-o pentru tot restul vietii sale).
-S-a inscris la Institutul de arte "Pasadena Playhouse" din California.
Unul dintre profesori a fost impresionat de calitatile acestui tinar si l-a recomandat regizorului Henry Hathaway care il distribuie pe Bronson in primul sau film de debut "You're in the Navy Now" (1951). In continuare, Bronson are aparitii frecvente pe marele ecran, timpurii pentru cariera sa, insa neacreditate. Oricum, are un impact deosebit de audienta aparitia lui Bronson ca un diabolic asistent a lui Vincent Price in thriller-ul 3D "House of Wax" (1953). Statura sa fizica muschiuloasa l-a facut sa fie distribuit frecvent in roluri de actiune, la bustul gol (fara a purta camasa), pentru a-i scoate in evidenta aspectul fizic barbatesc.
-A primit aprecieri critice pozitive pentru performantele sale actoricesti din "Vera Cruz" (1954),"Target Zero" (1955) si "Run of the Arrow" (1957).
-Regizorul Roger Corman "simte" in Charles Bronson un actor de mare talent si il distribuie in rolul principal de gangster in filmul (de buget redus) "Machine-Gun Kelly" (1958), apoi Bronson obtine rolul principal in serialul TV "Man with a Camera" (1958).
-Anii 60 se dovedesc a fi deceniul in care Bronson isi creaza reputatia de a fi un om care vorbeste putin dar care ofera multa actiune.
-Regizorul John Sturges il distribuie in rolul de pistolar metis, Bernardo O'Reilly ( jumatate irlandez, jumatate mexican) in rasunatorul film western de succes The Magnificent Seven (1960), si sapa din nou un tunel ca un sobolan in rolul lui Danny Velinski din drama epica a celui de-al doilea razboi mondial, "The Great Escape" (1963). Interpreteaza alte citeva roluri mari, apoi inca o data imbraca uniforma militara alaturi de Lee Marvin si Ernest Borgnine in filmul de succes "The Dirty Dozen" (1967).
-Audientele europene au fost eclipsate de stralucirea sa remarcabila de erou de actiune si devine vedeta europeana dupa citeva filme de actiune turnate in Europa printre care "La Bataille de San Sebastian"(1968), westernul "C'era una volta il West"(1968) ,"Le Passager de la pluie" (1969) si in unul dintre exemplarele sale roluri de pistolar alaturi de legenda ecranului japonez Toshirô Mifune, cu o distributie internationala de exceptie in filmul western "Soleil rouge" (1971).
-Audienta americana doreste cu ardoare sa-l vada pe Bronson inapoi in SUA, motiv pentru care se intoarce triumfal la inceputul anilor 1970, unde interpreteaza alte roluri principale pline de duritate in drame politiste si western cum sunt "The Valachi Papers" (1972) si westernul "Chato's Land" (1972).
-Apoi Bronson incepe colaborarea cu regizorul britanic Michael Winner pentru a deveni celebru in citeva serii de mari filme thriller urbane printre care "The Mechanic" (1972) si "The Stone Killer" (1973).
-Oricum, filmul care a dovedit a fi cel mai puternic pentru amindoi, Bronson si Winner, vine in 1974 cu realizarea controversatului "Death Wish". In acel timp, America era revoltata de criminalitatea crescuta de pe strazi si audienta spectatorilor a ramas inmarmurita cind a vazut o poveste despre un bland si manierat arhitect care devine Justitiar - se va razbuna pentru uciderea sotiei si rapirea ficei sale, impuscind orice delicvent intilnit pe strazile din New York. Acest film a fost atit de popular incit au mai urmat alte patru continuari ale sale in urmatorii 20 de ani (inferioare calitativ primului).
-Fanii genului de actiune nu-si pot imagina mai bine tipul dur - Bronson , considerat de majoritatea criticilor de film, cel mai bun rol al carierei sale, decit in rolul lui Chaney din perioada Recesiunii Americane, din era batailor de strada, alaturi de James Coburn in superbul film "Hard Times" (1975).(cunoscut la noi ca "Luptatorul din New Orleans")
-A fost urmat de linistitul dar frumos coloratul western "Breakheart Pass" (1975) (cu sotia Jill Ireland), apoi usuraticul cistigator din "From Noon Till Three" (1976), interpretind rolul agentul sovietic Grigori Borsov din perioada Razboiului Rece in filmul thriller "Telefon" (1977) al regizorului Don Siegel.
Bronson isi continua cariera, interpretind pina in anii 80 roluri din filme in care predomina tonul violent si a interpretat in continuare roluri de ingeri ai razbunarii in filme ca "10 to Midnight" (1983), "The Evil That Men Do" (1984), "Assassination" (1987) si "Kinjite: Forbidden Subjects" (1989).
-Bronson a primit multe critici puternice deoarece a distrus Unitatea Muncitorilor Mineri interpretind rolul principal Jock Yablonski in filmul TV "Act of Vengeance" (1986) , i-a dat o foarte interesanta performanta filmului "The Indian Runner" (1991), regizor Sean Penn si a surprins pe toata lumea cu aparitia sa de editor de ziar compatimitor si milos, Francis Church in filmul de familie "Yes Virginia, There Is a Santa Claus" (1991) (TV).
-Moartea sotiei sale, bolnava de cancer, actrita Jill Ireland, in anul 1990, reprezinta o grea lovitura pentru Bronson, care va sta departe de platourile de filmare pina in 1995.
-Ultimele roluri ale lui Bronson sunt de comisar de politie, interpretandu-l pe Paul Fein in bine-primitul trio de filme drama TV "Family of Cops" (1995) (TV), "Breach of Faith": "Family of Cops II "(1997) (TV) si "Family of Cops III: Under Suspicion" (1999) (TV).
-Din pacate, starea sanatatii sale devine din ce in ce mai precara, el suferind de maladia Alzheimer pentru ultimii sai ani din viata si ,in final, inceteaza din viata de pneumonie la Spitalul Los Angeles, Cedars-Sinai Medical Center in August 2003.
-Bronson a fost o adevarata emblema a cinematografului mondial , o legenda a ultimilor 50 de ani de film .

Filmografie:
1. Marató 2005, La (2005) .... Himself
2. Family of Cops III: Under Suspicion (1999) .... Paul Fein
3. Breach of Faith: Family of Cops II (1997) .... Commissioner Paul Fein
4. Family of Cops (1995) .... Paul Fein
5. Death Wish V: The Face of Death (1994) .... Paul Kersey
6. Donato and Daughter (1993) .... Sgt. Mike Donato
7. The Sea Wolf (1993) .... Capt. Wolf Larsen
8. The Indian Runner (1991) .... Mr. Roberts
9. Yes Virginia, There Is a Santa Claus (1991) .... Francis Church
10. Kinjite: Forbidden Subjects (1989) .... Lt. Crowe
11. Messenger of Death (1988) .... Garret Smith
12. Assassination (1987) .... Jay Killion
13. Death Wish 4: The Crackdown (1987) .... Paul Kersey
14. Murphy's Law (1986) .... Jack Murphy
15. Act of Vengeance (1986) .... Joseph 'Jock' Yablonski
16. Death Wish 3 (1985) .... Paul Kersey
17. The Evil That Men Do (1984) .... Holland/Bart Smith
18. 10 to Midnight (1983) .... Leo Kessler
19. Death Wish II (1982) .... Paul Kersey
20. Death Hunt (1981) .... Albert Johnson
21. Borderline (1980) .... Jeb Maynard
22. Caboblanco (1980) .... Gifford Hoyt
23. Love and Bullets (1979) .... Charlie Congers
24. The American Film Institute Salute to Henry Fonda (1978) .... Himself
25. The White Buffalo (1977) .... Wild Bill Hickok (James Otis)
26. Telefon (1977) .... Maj. Grigori Borzov
27. Raid on Entebbe (1977) .... Brig. Gen. Dan Shomron
28. St. Ives (1976) .... Raymond St Ives
29. From Noon Till Three (1976) .... Graham Dorsey
30. The 48th Annual Academy Awards (1976) .... Himself - Co-presenter: Best Actress
31. Hard Times (1975) .... Chaney
32. Breakheart Pass (1975) .... John Deakin (John Murray)
33. Breakout (1975) .... Nick Colton
34. Death Wish (1974) .... Paul Kersey
35. Mr. Majestyk (1974) .... Vince Majestyk
36. Valdez, il mezzosangue (1973) .... Chino Valdez
37. The Stone Killer (1973) .... Detective Lt. Lou Torrey
38. Chato's Land (1972) .... Pardon Chato
39. The Mechanic (1972) .... Arthur Bishop
40. The Valachi Papers (1972) .... Joe Valachi
41. Soleil rouge (1971) .... Link Stuart
42. Quelqu'un derrière la porte (1971) .... The Stranger
43. The Bull of the West (1971) .... Ben Justin
44. You Can't Win 'Em All (1970) .... Josh Corey
45. De la part des copains (1970) .... Joe Martin a.k.a. Joe Moran
46. Città violenta (1970) .... Jeff Heston
47. Passager de la pluie, Le (1969) .... Col. Harry Dobbs
48. Twinky (1969) .... Scott Wardman
49. C'era una volta il West (1968) .... Harmonica
50. Bataille de San Sebastian, La (1968) .... Teclo
51. Villa Rides (1968) .... Rodolfo Fierro
52. Adieu l'ami (1968) .... Franz Propp
53. The Dirty Dozen (1967) .... Joseph T. Wladislaw
54. The Meanest Men in the West (1967) .... Harge Talbot Jr.
55. Operation Dirty Dozen (1967) .... Himself
56. This Property Is Condemned (1966) .... J.J. Nichols
57. The Sandpiper (1965) .... Cos Erickson
58. Battle of the Bulge (1965) .... Maj. Wolenski
59. Luke and the Tenderfoot (1965) .... John Wesley Hardin
60. Guns of Diablo (1964) .... Linc Murdock
61. 4 for Texas (1963) .... Matson
62. The Great Escape (1963) .... Lt. Velinski "The Tunnel King"
63. Kid Galahad (1962) .... Lew Nyack
64. This Rugged Land (1962) .... Paul Moreno
65. X-15 (1961) .... Lt. Col. Lee Brandon
66. A Thunder of Drums (1961) .... Trooper Hanna
67. Master of the World (1961) .... John Strock
68. The Magnificent Seven (1960) .... Bernardo O'Reilly
69. Never So Few (1959) .... Sgt. John Danforth
70. When Hell Broke Loose (1958) .... Steve Boland
71. Gang War (1958) .... Alan Avery
72. Machine-Gun Kelly (1958) .... George R. 'Machine Gun' Kelly
73. Ten North Frederick (1958) .... Bit Part
74. Showdown at Boot Hill (1958) .... Luke Welsh
75. Run of the Arrow (1957) .... Blue Buffalo
76. Jubal (1956) .... Reb Haislipp
77. Have Camera Will Travel (1956) .... Reese
78. Target Zero (1955) .... Vince Gaspari
79. Big House, U.S.A. (1955) .... Benny Kelly
80. Vera Cruz (1954) .... Pittsburgh
81. Tennessee Champ (1954) .... Sixty Jubel aka The Biloxi Blockbuster
82. Apache (1954) .... Hondo
83. Drum Beat (1954) .... Kintpuash, aka Captain Jack
84. Riding Shotgun (1954) .... Pinto
85. Crime Wave (1954) .... Ben Hastings
86. Miss Sadie Thompson (1953) .... Pvt. Edwards
87. House of Wax (1953) .... Igor
88. Off Limits (1953) .... Russell
89. Torpedo Alley (1953) .... Submariner
90. The Clown (1953) .... Eddie, Dice Player
91. Bloodhounds of Broadway (1952) .... Phil Green, aka 'Pittsburgh Philo'
92. My Six Convicts (1952) .... Jocko
93. Battle Zone (1952) .... Private
94. Pat and Mike (1952) .... Henry 'Hank' Tasling
95. Diplomatic Courier (1952) .... The Russian
96. The Marrying Kind (1952) .... Eddie
97. Red Skies of Montana (1952) .... Neff
98. You're in the Navy Now (1951) .... Wascylewski
99. The Mob (1951) .... Jack, a longshoreman
100. The People Against O'Hara (1951) .... Angelo Korvac

Colectie filme
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Filme, Trailere, Nouatati, Poze si Wallpapere din Filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website