News Update :
Mai multe liste »
Mai multe Review-uri filme »
Mai multe Trailere »

Sean Penn

miercuri, 5 septembrie 2007


Intr-o cariera care se intinde pe parcursul a peste doua decenii, Sean Penn a devenit una dintre figurile emblematice ale cinematografiei americane. Cu ocazia Festivalului de film de la Veneta, din 2003, a fost ales Cel Mai Bun Actor pentru rolul sau din "21 Grams".

A fost nominalizat de trei ori la Premiul Academiei pentru Cel Mai Bun Actor, cu rolurile din "I Am Sam" al lui Jessie Nelson, "Sweet and Lowdown" al lui Woody Allen si "Dead Man Walking", in regia lui Tim Robbins. Ultimele doua roluri i-au mai adus si nominalizari la Globul de Aur, iar ce-a de-a treia nominalizare la acelasi premiu a marcat interpretarea sa intr-un film semnat Brian De Palma, "Carlito’s Way". A fost de doua ori nominalizat la premiile SAG (pentru I am Sam si Dead Man Walking).

Sean Penn a debutat in cinematografie in 1981, cu rolul din filmul "Taps", in regia lui Harold Becker. In 1982, a intrat in lexiconul culturii pop cu interpretarea personajului Jeff Spicoli din filmul lui Amy Heckerling, "Fast Times at Ridgemont High".

A continuat cu roluri memorabile in filme precum The Falcon and the Snowman (regizat de John Schlesinger), At Close Range (semnat de James Foley), Colors al lui Dennis Hopper, Casualties of War (in regia lui Brian de Palma), State of Grace (Phil Joanou), The Game (regizat de David Fincher), si versiunea cinematografic semnata de Anthony Drazan dupa hurlyburly (pentru care a fost numit Cel Mai Bun Actor la Festivalul de Film de la Venetia, in 1998).

Sean Penn si-a extins atributiile odata cu crearea propriei sale companii de productie, Clyde Is Hungry Films. Prin intermediul acestei companii, el a produs si interpretat unul dintre rolurile principale din "Loved", al lui Erin Dignam, a fost producator executiv si interpret in "She’s so Lovely" al lui Nick Cassavetes (pentru care a fost ales Cel Mai Bun Actor la Festivalul de Film de la Cannes, din 1997), a mai aparut si in "U Turn", regizat de Oliver Stone, si a produs si regizat celebrul "The Pledge", cu Jack Nicholson in rolul principal.

Si-a facut debutul regizoral in 1991, cu "The Indian Runner", film pe care tot el l-a scris si produs. Urmatorul sau film in calitate de regizor a fost "The Crossing Guard", in 1995, in care rolurile principale au fost interpretate de Jack Nicholson, David Morse si Anjelica Houston (care a primit un Glob de Aur si a fost nominalizata la premiile SAG pentru acest film). Colaboratorul sau din "21 Grams", Benicio Del Toro, a aparut atat in "The Indian Runner" cat si in "The Pledge".

De curand, Sean Penn a scris si regizat contributia Statelor Unite la filmul international "11’09’’01". Acest proiect a reunit 11 regizori de pe intreaga planeta (printre care se numara si Alejandro Gonzalez Iňarritu, regizorul filmului "21 Grams"), care au creat scurt-metraje in replica la evenimentele dramatice de pe 11 septembrie 2001. A mai aparut si in productii dramatice, precum "Girl on the Via Flamina", al lui Alfred Hayes, sau "Earthworms in Los Angeles", semnat de Kevin Heelan si "Slab Boys" al lui John Byrne. A mai participat la "hurlyburly" al lui David Rabe (la Westwood Playhouse), si in "Gooose and Tom-Tom", ambele piese fiind regizate de catre autor. De curand, Sean Penn a aparut alaturi de jack Nicholson si Woody Harrelson in "The Late Henry Moss", piesa scrisa si regizata de Sam Shepard, scriitor laureat al premiului Pulitzer.

In 2002, a obtinut Premiul Modern Master la Festivalul International de film de la Santa Barbara.

Mai poate fi vazut in "Mystic River", film regizat de Clint Eastwood. De curand, Sean Penn a terminat filmarile la productia lui Niles Mueller, "The Assassination of Richard Nixon" (in care o are drept partenera pe Naomi Watts, cu care a colaborat si la "21 Grams").

Filmografie:
1. Persepolis (2007) ....
2. All the King's Men (2006) .... Willie Stark
3. The Interpreter (2005) .... Tobin Keller
4. The Assassination of Richard Nixon (2004) .... Samuel J. Bicke
5. Mystic River: Beneath the Surface (2004) .... Himself
6. The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing (2004) .... Himself
7. Mystic River (2003) .... Jimmy Markum
8. 21 Grams (2003) .... Paul Rivers
9. It's All About Love (2003) .... Marciello
10. This So-Called Disaster: Sam Shepard Directs the Late Henry Moss (2003) .... Himself/Ray
11. The Art of Dennis Hopper (2002) .... Himself
12. I Am Sam (2001) .... Sam Dawson
13. The Weight of Water (2000) .... Thomas Janes
14. Before Night Falls (2000) .... Cuco Sánchez
15. Up at the Villa (2000) .... Rowley Flint
16. Sweet and Lowdown (1999) .... Emmet Ray
17. Saturday Night Live: The Best of Dana Carvey (1999) .... Himself
18. The Thin Red Line (1998) .... First Sergeant Edward Welsh
19. Hurlyburly (1998) .... Eddie
20. Hugo Pool (1997) .... Strange Hitchhiker
21. The Game (1997) .... Conrad Van Orton
22. U Turn (1997) .... Bobby Cooper
23. She's So Lovely (1997) .... Eddie Quinn
24. Loved (1997) .... Man on the Hill
25. Dead Man Walking (1995) .... Matthew Poncelet
26. Carlito's Way (1993) .... David Kleinfeld
27. Cruise Control (1992) .... Jeffrey
28. State of Grace (1990) .... Terry Noonan
29. We're No Angels (1989) .... Jim
30. Casualties of War (1989) .... Sgt. Tony Meserve
31. Judgment in Berlin (1988) .... Guenther X
32. Colors (1988) .... Officer Danny McGavin
33. Shanghai Surprise (1986) .... Glendon Wasey
34. At Close Range (1986) .... Brad Whitewood Jr.
35. The Falcon and the Snowman (1985) .... Daulton Lee
36. Racing with the Moon (1984) .... Henry 'Hopper' Nash/Lou
37. Crackers (1984) .... Dillard
38. Bad Boys (1983) .... Mick O'Brien
39. Summerspell (1983) .... Buddy
40. Fast Times at Ridgemont High (1982) .... Jeff Spicoli
41. Taps (1981) .... Alex Dwyer
42. The Killing of Randy Webster (1981) .... Don Fremont

Colectie filme
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Filme, Trailere, Nouatati, Poze si Wallpapere din Filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website