News Update :
Mai multe liste »
Mai multe Review-uri filme »
Mai multe Trailere »

Emma Thompson

miercuri, 5 septembrie 2007


Emma Thompson s-a nascut la Londra. Tatal ei a fost regizorul de teatru Eric Thompson, de asemenea creatorul serialului de succes pentru copii, The Magic Roundabout. Mama ei este actrita Phyllida Law, iar sora ei este actrita Sophie Thompson.

A studiat engleza la Cambridge. In timp ce se afla la studii acolo, ea si-a facut debutul in rolul Aladdin in spectacolul de pantomima Footlights, a facut un turneu cu Footlights Revue si a devenit vice-presedinte al Footlights, avand aparitii la emisiunea BBC TV, "Friday Night, Saturday Morning".

In 1983, Thompson s-a bucurat de un mare succes cu rolurile interpretate in serialele TV: Alfresco, Election Night Special, al lui Jasper Carrott, The Crystal Cube si Celebration. A aparut si in propriul sau spectacol , "Short Vehicle", la Festivalul Edinburgh.

Thompson a jucat alaturi de Robert Lindsay in distributa muzicalului Me and My Girl la West End in Londra si a aparut in propria sa emisiune TV, "Up For Grabs". A scris scenariul si a inregistrat propriul sau serial BBC, Thompson, si a continuat sa apara in comedia, The Tall Guy, alaturi de Jeff Goldblum si Rowan Atkinson. S-a intors la emisiunea BBC "The Winslow Boy". A castigat primul ei Premiu BAFTA la categoria "Cea mai buna actirta", cu rolurile din The Fortunes of War si Tutti Frutti.

In 1988, ea a aparut in Henry VI, regia Kenneth Branagh, care si joaca in piesa. In anul urmator a jucat in piesa lui Alison Porter in "Look Back in Anger", care s-a filmat pentru Thames TV. In 1989, a jucat in filmul lui James Lapine, Impromptu, alaturi de Judy Davis, Hugh Grant si Mandy Patinkin.

Thompson s-a alaturat Companiei Renaissance Theatre pentru a interpreta rolul Helena in "A Midsummer Night's Dream" si rolul Nebunul in "King Lear", productii cu care a facut turnee internationale.

In 1991, Thompson a jucat in filmele: Inviat din morti/ Dead Again, Mult zgomot pentru nimic/ Much Ado About Nothing si Prietenii lui Peter/ Peter's Friends, regia apartinand lui Branagh.

A castigat primul ei Oscar cu rolul din Inapoi la Howards/ Howards End si a fost din nou nominalizata pentru rolul din Ramasitele zilei/ The Remains of the Day. In ambele filme a jucat alaturi de Anthony Hopkins, regia fiind asigurata de James Ivory. A avut o nominalizare la categoria "Cea mai buna actrita in rol secundar" pentru rolul din filmul lui Jim Sheridan In numele tatalui/ In The Name of the Father, unde joaca alaturi de Daniel Day Lewis.

Cu rolul din Inapoi la Howards/ Howards End a castigat Premiul Globul de aur, Premiul Criticilor de Film din New York, Los Angeles si Premiul BAFTA. Cu rolul din Ramasitele zilei/ The Remains of the Day si cel din In numele tatalui/ In The Name of the Father, Thompson a fost nominalizata la Premiul Globul de Aur la categoria "Cea mai buna actrita" si, respectiv, "Cea mai buna actrita in rol secundar". Pentru prestatia sa din Mult zgomot pentru nimic/ Much Ado About Nothing, a fost nominalizata la categoria "Cea mai buna actrita" de catre Independent Feature Project West (Premiul Spiritul) si la categoria "Cea mai buna actrita" pentru premiul Comedia Americana. De asemenea, a castigat Premiul Criticilor de Film din Londra pentru rolurile din Ramasitele zilei/ The Remains of the Day si Mult zgomot pentru nimic/ Much Ado About Nothing.

Thompson a jucat in Ratiune si simtire/ Sense and Sensibility si a adaptat scenariul pentru regizorul Ang Lee, castigand Premiul Oscar pentru "Cel mai bun scenariu", precum si Globul de Aur, Premiul USC Scripter si Premiul pentru "Cel mai bun scenariu" din partea Asociatiei scriitorilor, Societatii Criticilor de Film din Boston, a Criticilor de Film din Chicago, Los Angeles si New York. A fost nominalizata la Premiul Academiei Britanice de Film si Televiziune. Interpretarea sa din Ratiune si simtire/ Sense and Sensibility i-a adus al treilea Premiu BAFTA si Premiul National Board of Review la categoria "Cea mai buna actrita", alaturi de nominalizari la Premii Oscar, Globul de Aur si SAG.

Thompson a avut o serie de roluri principale in filme, cum ar fi Oaspete de iarna/ The Winter Guest, filmat in locatii din Scotia si alaturi de mama sa Phyllida Law, in Cum sa ajungi presedinte/ Primary Colors, cu John Travolta, Billy Bob Thornton si Kathy Bates pentru regizorul Mike Nichols si in filmul artistic independent, Sarutul lui Iuda/ Judas Kiss, cu Alan Rickman.

Recent, Thompson a jucat in filmul HBO, Wit, cu care a avut nominalizari la Premiul Asociatiei Actorilor de cinema, Globul de Aur si Emmy. De asemenea, a primit (in calitate de co-scenarist) Premiul Humanitas.

A jucat apoi in filmul regizorului Mike Nichols, o adaptare a filmului HBO, Ingeri in America/ Angels in America, alaturi de Meryl Streep si Al Pacino, film care i-a adus o nominalizare la Premiul Emmy. A jucat si in adaptarea scenaristului/regizor Christopher Hampton dupa filmul Imagining Argentina, cu Antonio Banderas, in comedia romantica, Pur si simplu dragoste/ Love Actually, scenariul si regia Richard Curtis (pentru care a avut o nominalizare la Premiul BAFTA), in Harry Potter si Prizoneriul din Azkaban/ Harry Potter and the Prisoner of Azkaban si in filmul de succes Nanny McPhee, pe care l-a si scris.

Filmografie:
1. Brideshead Revisited (2008) .... Lady Marchmain
2. The 63rd Annual Golden Globe Awards (2006) .... Herself - presenter
3. Nanny McPhee (2005) .... Nanny McPhee
4. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) .... Professor Sybil Trelawney
5. Love Actually (2003) .... Karen
6. Angels in America (2003) .... Nurse Emily/Homeless Woman/The Angel of America
7. Imagining Argentina (2003) .... Cecilia Rueda
8. Treasure Planet (2002) .... Captain Amelia
9. Wit (2001) .... Vivian Bearing
10. Maybe Baby (2000) .... Druscilla
11. Judas Kiss (1998) .... FBI Agent Sadie Hawkins
12. Primary Colors (1998) .... Susan Stanton
13. The Winter Guest (1997) .... Frances
14. Sense and Sensibility (1995) .... Elinor Dashwood
15. Carrington (1995) .... Dora Carrington
16. Junior (1994) .... Dr. Diana Reddin
17. My Father the Hero (1994) .... Isabel
18. The Blue Boy (1994) .... Marie Bonnar
19. The Remains of the Day (1993) .... Miss Kenton
20. Much Ado About Nothing (1993) .... Beatrice
21. Love and Loyalty: The Making of 'The Remains of the Day' (1993) .... Herself
22. In the Name of the Father (1993) .... Gareth Peirce
23. Howards End (1992) .... Margaret Schlegel
24. Peter's Friends (1992) .... Maggie Chester
25. Dead Again (1991) .... Grace/Margaret Strauss
26. Impromptu (1991) .... Duchess D'Antan
27. The Winslow Boy (1990) .... Catherine Winslow
28. Henry V (1989) .... Katherine
29. The Tall Guy (1989) .... Kate Lemmon
30. Look Back in Anger (1989) .... Alison Porter
31. Knuckle (1989)
32. Fortunes of War (1987) .... Harriet Pringle
33. Emma Thompson: Up for Grabs (1985)
34. The Crystal Cube (1983) .... Jackie Meld/Various roles
35. Cambridge Footlights Revue (1982) .... Various Characters

Colectie filme
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Filme, Trailere, Nouatati, Poze si Wallpapere din Filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website