News Update :
Mai multe liste »
Mai multe Review-uri filme »
Mai multe Trailere »

Denzel Washington

duminică, 2 septembrie 2007


De doua ori laureat al Premiilor Academiei, este intotdeauna in cautarea unei noi provocari; filmele sale variate si interpretarile dramatice sunt o proba in favoarea acestui spirit eclectic. Incepand cu Trip, sclavul fugar cu sufletul plin de ura din "Glory", trecand la Steven Biko, africanul care lupta pentru libertate in ‘Cry Freedom"; de la tragica figura istorica shakespeariana din ‚Richard al III-lea" la Bleek Gilliam, trompetistul afemeiat din "Mo’ Better Blues’ al lui Spike Lee, Wsahington a surprins si incantat publicul cu o paleta larga de personaje pline de culoare, carora le-a imprumutat marca personalitatii sale distincte.

De curand, Washington si-a facut debutul regizoral (in decembrie 2002) cu "Antwone Fisher". Bazat pe o poveste adevarata, filmul a fost laudat de critici si a obtinut Premiul Stanley Kramer din partea the Producers Guild of America, dar si un premiu NAACP pentru Cel Mai Bun Film Artistic, iar interpretarea lui Washington i-a adus acelasi premiu pentru Cel Mai Bun Actor Intr-un rol Secundar.
Unul dintre cele mai apreciate roluri pe care Washington le-a facut pana in acest moment a fost turul de forta din "Zi de Instructie", care I-a adus un premiu al Academiei. Filmul a intrat pe prima pozitie la box-office, castigand intr-un sigur week-end peste 23,6 milioane de $. De curand, actorul a mai putut fi vazut in "John Q". Filmul a spart recordul cu premiera sa din week-endul in care se sarbatoreste Ziua Presedintelui, castigand 24,1 milioane de dolari si aducandu-i lui Washington un premiu NAACP pentru Cel Mai Bun Actor intr-un Film Artistic.

In septembrie 2000, Wsahington a jucat in succesul lui Jerry Bruckheimer, "Remember the Titans" (castiguri de 115 milioane de $). In cursul aceluiasi an, a mai jucat in "The Hurricane", colaborand don nou cu regizorul Norman Jewison. A obtinut un Glob de Aur pentru Cel Mai Bun Actor si a fost pentru cea de-a patra oara nominalizat la Premiile Academiei, gratie interpretarii lui Rubin « Hurricane » Carter.

In noiembrie 1999, a avut-o drept partenera pe Angelina Jolie in "Colectionarul de oase". In 1998 a jucat in « Fallen » pentru regizorul Gregory Hoblit si in « He Got Game » al lui Spike Lee. A colaborat din nou cu regizorul Ed Zwick la "The Siege", in care au mai aparut Annette Bening si Bruce Willis.
In vara lui 1996, Washington a aparut intr-o drama inspirata de viata militara, care s-a bucurat de aprecierea tuturor criticilor; este vorba despre "Courage Under Fire", la care a colaborat din nou cu regizorul filmluui "Glory", Ed Zwick. Mai tarziu in acelasi an, a jucat alaturi de Whitney Houston intr-un film regizat de Penny Marshall, "The Preacher’s Wife". In 1995, l-a avut drept partener pe Gene Hackman in "Crimson Tide", in regia lui Tony Scott; a mai jucat in thriller-ul futurist "Virtuosity"; a fost Easy Rawlins in "Devil in a Blue Dress" (pe care compania lui Washington, Mundy Lane Entertainment l-a produs in asociere cu Clinica Estetico al lui Jonathan Demme), film regizat de acelasi Carl Franklin care a facut "Out of Time".

Un alt rol care l-a consacrat pe Washington este cel al lui Malcolm X, in filmul cu acelasi nume al lui Spike Lee. Filmul a fost apreciat atat de critici cat si de public drept unul dintre cele mai bune filme ale anului 1992. Pentru rolul sau, Denzel a primit numeroase distinctii, printre care se numara si o nominalizare la Premiile Academiei pentru Cel Mai Bun Actor.

In plus fata de realizarile sale din domeniul cinematografiei, Washington si-a asumat in 2000 un altfel de rol. El a produs documentarul HBO « Half Past Autumn : The Life and Works of Gordon Parks », care a fost nominalizat la doua premii Emmy. A mai fost producator executiv pentru "Hank Aaron: Chasing a Dream", documentar biografic realizat pentru TBS care a fost nominalizat pentru un Premiu Emmy. In plus, povestirea pe care a realizat-o dupa legenda lui John Henry a fost nominalizata in 1996 la Premiile Grammy in calitate de Cel Mai Bun Album Pentru Copii, si in acelasi an a primit Premiul NAACP Image pentru interpretarea sa din filmul de animatie pentru copii "Happily Ever After: Rumpelstiltskin".

Nascut in Mt. Vernon, New York, Washington planuia sa urmeze medicina atunci cand s-a inscris la cursurile Universitatii Fordham. Dar in timp ce lucra ca si consilier intr-o tabara de vara, a aparut intr-una dintre productiile teatrale aflate in plina desfasurare acolo ; s-a molipsit de boala actoriei si s-a intors la Fordham in cursul aceluiasi an, sub indrumarea lui Robinson Stone, unul dintre cei mai cunoscuti profesori ai scolii. Dupa absolvire, el a fost acceptat de prestigiosul American Conservatory Theater din San Francisco, si dupa un an de studiu intens in cadrul programului de dramaturgie, s-a intors la New York

Cariera dramatica a lui Washington a inceput la New York, cu "Shakespeare in the Park" al lui Joseph Papp, iar mai apoi s-au succedat cu rapiditate numeroase productii in afara Broadway-ului, printre care se numara "Ceremonies in Dark Old Men", "When the Chickens Came Home to Roost" (in care l-a interpretat pe Malcolm X), "One Tiger to a Hill", "Man and Superman", "Othello" si "A Soldier’s Play", pentru care a castigat un Premiu Obie. Productiile dramatice recente ale lui Washington include variantele de pe Broadway ale pieselor "Checkmates" si "Richard III", care a fost produs ca parte a Festivalului liber Shakespeare in the Park, gazduit de Public Theater al lui Joseph Papp.

Washington si-a facut debutul la Hollywood in 1979, cand a fost distribuit in filmul de televiziune "Flesh and Blood", dar performanta sa dramatica din "A Soldier’s Play", extrem de apreciata de critici, a fost cea care a atras atentia producatorilor de la NBC care se ocupau cu serialul "St. Elsewhere", si a fost in scurt timp distribuit in acest serial, in rolul doctorului Phillip Chandler. Printre celelate aparitii ale sale in seriale de televiziune se numara cele din « The George McKenna Story », « License to Kill » si « Wilma ».

In continuare, Washington a aparut in "Power" al lui Sidney Lumet, in "Cry Freedom" al lui Richard Attenborough (ocazie cu care a fost nominalizat pentru prima oara la Oscar), "For Queen and Country", "The Mighty Quinn", "Heart Condition", "Glory" (care ii adduce Premiul Academiei pentru Cel Mai Bun actor intr-un Rol Secundar) si "Mo’ Better Blues" al lui Spike Lee. Washington a mai putut fi vazut in "Ricochet" si in "Mississippi Masala" al lui Mira Nair.

Printre celelate filme ale lui Washington se numara "Mult zgomot pentru nimic", in regia lui Kenneth Branaugh, controversatul "Philadelphia" in care il are drept partener pe Tom Hanks, si "The Pelican Brief", cu Julia Roberts, film care se bazeaza pe romanul lui John Grisham.

Filmografie:
1. American Gangster (2007) .... Frank Lucas
2. Inside Man (2006) .... Detective Keith Frazier
3. The Ultimate Heist: Making 'Inside Man' (2006) .... Himself
4. Deja Vu (2006) .... Doug Carlin
5. Inside Men: Denzel & Spike - Man to Man (2006) .... Himself
6. The 63rd Annual Golden Globe Awards (2006) .... Himselft - presenter
7. The Manchurian Candidate (2004) .... Ben Marco
8. Man on Fire (2004) .... Creasy
9. Moving Image Salutes Richard Gere (2004)
10. Out of Time (2003) .... Matthias Lee Whitlock
11. Hollywood Celebrates Denzel Washington: An American Cinematheque Tribute (2003) .... Himself
12. Antwone Fisher (2002) .... Dr. Jerome Davenport
13. John Q (2002) .... John Quincy Archibald
14. The 74th Annual Academy Awards (2002) .... Himself - Winner: Best Actor in a Leading Role & Co-Presenter: Honorary Award to Sidney Poitier
15. Headliners & Legends: Denzel Washington (2002) .... Himself
16. Behind the Scenes of 'John Q' (2002) .... Himself
17. Training Day (2001) .... Alonzo
18. Remember the Titans (2000) .... Coach Herman Boone
19. The Hurricane (1999) .... Rubin 'Hurricane' Carter
20. The Bone Collector (1999) .... Lincoln Rhyme
21. The Siege (1998) .... Anthony 'Hub' Hubbard
22. He Got Game (1998) .... Jake Shuttlesworth
23. Fallen (1998) .... Det. John Hobbes
24. Mother Goose: A Rappin' and Rhymin' Special (1997) .... Humpty Dumpty/The Crooked Man
25. The Preacher's Wife (1996) .... Dudley
26. Courage Under Fire (1996) .... Lt. Colonel Nathaniel Serling
27. Devil in a Blue Dress (1995) .... Easy Rawlins
28. Virtuosity (1995) .... Lt. Parker Barnes
29. Crimson Tide (1995) .... Lt. Commander Ron Hunter
30. Philadelphia (1993) .... Joe Miller
31. The Pelican Brief (1993) .... Gray Grantham
32. Much Ado About Nothing (1993) .... Don Pedro of Aragon
33. Malcolm X (1992) .... Malcolm X
34. Liberators: Fighting on Two Fronts in World War II (1992) .... Narrator
35. Jammin': Jelly Roll Morton on Broadway (1992) .... Narrator
36. Ricochet (1991) .... Nick Styles
37. Mississippi Masala (1991) .... Demetrius Williams
38. Mo' Better Blues (1990) .... Bleek Gilliam
39. Heart Condition (1990) .... Napoleon Stone
40. Glory (1989) .... Pvt. Trip
41. The Mighty Quinn (1989) .... Xavier Quinn
42. For Queen and Country (1988) .... Reuben James
43. Cry Freedom (1987) .... Steve Biko
44. Baka: The People of the Rainforest (1987) .... Narrator
45. 19th Annual NAACP Image Awards (1987) .... Himself - Co-host
46. Power (1986) .... Arnold Billing
47. The George McKenna Story (1986) .... George McKenna
48. A Soldier's Story (1984) .... Pfc. Peterson
49. License to Kill (1984) .... Martin Sawyer
50. Carbon Copy (1981) .... Roger Porter
51. Flesh & Blood (1979) .... Kirk
52. Coriolanus (1979) .... Aedile/Roman Citizen/Volscian Citizen/Roman Soldier/Volscian Soldier
53. Wilma (1977) .... Robert Eldridge, age 18

Colectie filme
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Filme, Trailere, Nouatati, Poze si Wallpapere din Filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website