News Update :

Andy Garcia

joi, 6 septembrie 2007


Biografie: Producator, scenarist si muzician, Andy Garcia s-a nascut in 1956 in Cuba, la Havana. La varsta de 5 ani se muta, impreuna cu familia, la Miami.

Urmeaza cursurile Universitatii Internationale din Florida, iar ulterior joaca pe scena mai multor teatre regionale. La sfarsitul anilor '70 pleaca la Los Angeles, pentru a-si urma cariera in teatru si film.
In 1981 debuteaza in teatru, cu un rol de pilot in piesa "Hill Street Blues". Putin mai tarziu debuteaza pe marele ecran cu "Blue Skies Again", in regia lui Richard Michaels, urmat de "The Mean Season", semnat de Philip Borsos, "8 Million Ways to Day" in regia lui Hal Ashby.
Ulterior, cunoaste un real succes si obtine primele nominalizari, la Oscar si Globul de Aur, pentru cel mai bun rol secundar interpretat in "The Untouchables" in regia lui Brian de Palma. Urmeaza: "Black Rain"- regia Ridley Scott, apoi "Internal Affaires" - regia Mike Figgis, pentru care este desemnat artistul anului de catre Asociatia Nationala a Propietarilor de Cinematografe.

Performeaza cu succes in filme cum sunt: "Dead Again", regia Kenneth Branagh, "Desperate Measures" de Barbet Schroeder, iar alaturi de Meg Ryan primeste premiul Prism Heritage, pentru rolul din "When a Man Loves a Woman", in regia lui Luis Mandoki.

Urmeaza "Hero", in regia Stephen Frears, "Stand and Deliver", in regia lui Ramon Menendez si "American Roulette" semnat de Maurice Hatton.
Unul din rolurile marcante pentru cariera lui Andy Garcia este Vincent Mancini in "The Godfather III", in regia lui Francis Coppola, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun rol secundar. De asemenea, s-a bucurat de o deosebita apreciere si rolul sau din "Night Falls on Manhattan", in regia lui Sidney Lumet si interpretarea a doua personaje legendare: Lucky Luciano in "Hoodlum", in regia lui Bill Duke si poetul spaniol Federico Garcia Lorca in The Disappearance of Garcia Lorca, in regia lui Marcos Zurinaga.

A mai avut roluri in "In Ocean's Eleven", "Confidence", ambele in regia lui James Foley, "Just Like Mona", in regia lui Joe Pantoliano, "Twisted", in regia lui Philip Kaufman, "The Lazarus Child", semnat de Graham Theakston si "Ocean's Twelve" al lui Steven Soderbergh. Producator si interpret in "The Man From Elysian Fields", regia George Hickenlooper, alaturi de Mick Jagger, James Coburn, Julianna Margulies, Olivia Williams si Anjelica Huston, film care a participat la festivalul de la Toronto si Sundance in 1991.
De asemena, a fost interpret si co-producator al "The Unsaid", in regia lui Tom McLoughlin, prezent la festivalurile de film de la Deauville si Palm Springs. In 2000 este nominalizat la Globul de Aur si Emmy pentru rolul din For Love or Country: The Arthuro Sandoval Story, un film despre viata celebrului trompetist cubanez.
In 1993 isi face debutul ca producator cu Cachao Como Su Ritmo No Hay Dos, un documentar de lung metraj despre viata creatorului de dans mambo Israel Lopez. "The Lost City" este primul lung metraj, regizat de Andy Garcia, pe un scenariu de Guillermo Cabrera Infane, al carui producator si interpret principal este.

Filmografie:
1. The Last Full Measure (2009) .... Fred Navarro
2. South of the Border (2008) ....
3. The Air I Breathe (2007) .... Fingers
4. Ocean's Thirteen (2007) .... Terry Benedict
5. Smokin' Aces (2006) .... Stanley Locke
6. AFI Life Achievement Award: A Tribute to Sean Connery (2006) .... Himself
7. The Lost City (2005) .... Fico Fellove
8. The 10th Annual Critics' Choice Awards (2005) .... Himself - winner
9. Ocean's Twelve (2004) .... Terry Benedict
10. Modigliani (2004) .... Amedeo Modigliani
11. The Lazarus Child (2004) .... Jack Heywood
12. Twisted (2004) .... Mike Delmarco
13. The Untouchables: The Script, the Cast (2004) .... Himself
14. Nouveaux refus, Les (2004) .... Un comédien qui refuse de tourner avec Laurent
15. Clefs de bagnole, Les (2003) .... Un comédien qui refuse de tourner avec Laurent (DVD bonus material)
16. Confidence (2003) .... Gunther Butan
17. Just Like Mona (2003)
18. Ocean's Eleven (2001) .... Terry Benedict
19. The Man from Elysian Fields (2001) .... Byron
20. The Unsaid (2001) .... Michael Hunter
21. Lakeboat (2000) .... Guigliani
22. For Love or Country: The Arturo Sandoval Story (2000) .... Arturo Sandoval
23. Just the Ticket (1999) .... Gary Starke
24. Swing Vote (1999) .... Joseph Michael Kirkland
25. Desperate Measures (1998) .... Frank Conner
26. Hoodlum (1997) .... Lucky Luciano
27. The Disappearance of Garcia Lorca (1997) .... Federico García Lorca
28. Night Falls on Manhattan (1997) .... Sean Casey
29. Steal Big Steal Little (1995) .... Ruben Partida Martinez/Robert Martin/Narrator
30. Dangerous Minds (1995)
31. Things to Do in Denver When You're Dead (1995) .... Jimmy 'The Saint' Tosnia
32. Somos un solo pueblo (1995)
33. When a Man Loves a Woman (1994) .... Michael Green
34. Cachao... Como Su Ritmo No Hay Dos (1993) .... Himself
35. Jennifer Eight (1992) .... Sgt. John Berlin
36. Hero (1992) .... John Bubber
37. The Godfather Trilogy: 1901-1980 (1992) .... Vincent Mancini
38. Dead Again (1991) .... Gray Baker
39. The Godfather Family: A Look Inside (1991) .... Himself
40. The Godfather: Part III (1990) .... Don Vincent 'Vinnie' Mancini-Corleone
41. A Show of Force (1990) .... Luis Angel Mora
42. Internal Affairs (1990) .... Raymond Avilla
43. Black Rain (1989) .... Charlie
44. American Roulette (1988) .... Carlos Quintas
45. Stand and Deliver (1988) .... Dr. Ramirez (Educational Testing Service)
46. Clinton and Nadine (1988) .... Clinton Dillard
47. The Untouchables (1987) .... Agent George Stone/Giuseppe Petri
48. 8 Million Ways to Die (1986) .... Angel Moldonado
49. The Mean Season (1985) .... Ray Martinez
50. The Lonely Guy (1984)
51. The Murder of Sherlock Holmes (1984) .... 1st White Tough
52. A Night in Heaven (1983) .... T.J. The Bartender
53. Guaguasi (1983) .... Ricardo
54. Blue Skies Again (1983) .... Ken

Colectie filme
Share this article :

Trimiteţi un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Colectie de filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website