News Update :
Mai multe liste »
Mai multe Review-uri filme »
Mai multe Trailere »

Oliver Stone

marți, 21 august 2007


Fara indoiala cel mai controversat regizor de la Hollywood, Oliver Stone a facut filme remarcabile din punct de vedere al subiectelor abordate si al controverselor care le-au inconjurat. A lucrat ca producator, scenarist si actor intr-o varietate de filme, dar se identifica cu filmele politice, incepand cu Platoon din 1986, trilogia despre razboiul din Vietnam, si terminand cu Nixon.

Nascut in New York, pe 15 septembrie 1946, Stone a indragit filmele din copilarie. In 1967, la fel ca multi tineri, a fost inrolat in armata apoi a fost trimis in Vietnam, unde a primit Bronze Star si Purple Heart pentru serviciile sale.
A intrat apoi la New York University, unde a studiat regia cu Martin Scorsese. In 1974 a realizat primul sau film - Seizure. Filmul l-a inspirat pentru urmatorul proiect al sau - Midnight Express (1978). Cu acest film a castigat primul sau Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

In 1986 a realizat apreciatul film Platoon. Filmul i-a adus primul Oscar pentru cel mai bun regizor. Urmatorul film regizat de Stone este Salvador. Filmul relateaza povestea unui fotojurnalist american (James Woods), care relateaza despre razboaiele existente la inceputul anilor '80 in America Centrala. Filmul s-a bucurat de un mare succes, iar Stone, in calitate de producator si scenarist, a inregistrat acelasi succes si cu Wall Street (1987), un film despre putere si coruptie, ce a reflectat situatia existenta in America la mijlocul anilor '80. Born on the Fourth of July (1989) este filmul care i-a adus al doilea Oscar pentru cel mai bun regizor, si de asemenea a avut alte 7 nominalizari, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun actor pentru Tom Cruise. Doi ani mai tarziu a regizat doua filme controversate The Doors si JFK.

In 1993 Stone completeaza trilogia despre razboiul din Vietnam cu Heaven and Earth. A urmat Nixon, o poveste despre fostul presedinte american Richard Nixon. In 1999 s-a asezat pe scaunul de regizor pentru Any Given Sunday, un film despre fotbal american.

Filmografie:
1. World Trade Center (2006)
2. Looking for Fidel (2004) .... Himself
3. Alexander (2004)
4. Comandante (2003) .... Himself
5. Persona Non Grata (2003) .... Himself
6. Any Given Sunday (1999) .... Tug Kowalski
7. U Turn (1997)
8. Nixon (1995) .... Closing Narration
9. Natural Born Killers (1994)
10. Heaven & Earth (1993)
11. JFK (1991)
12. The Doors (1991) .... UCLA Film Professor
13. Born on the Fourth of July (1989) .... News Reporter
14. Talk Radio (1988)
15. Wall Street (1987) .... Trader - Office
16. Salvador (1986)
17. Platoon (1986) .... Alpha Company major in bunker
18. The Hand (1981) .... Bum
19. Mad Man of Martinique (1979)
20. Seizure (1974)
21. Last Year in Viet Nam (1971)
22. Son of the Morning Star (2007)

Colectie filme
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Filme, Trailere, Nouatati, Poze si Wallpapere din Filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website