News Update :
Mai multe liste »
Mai multe Review-uri filme »
Mai multe Trailere »

Luc Besson

marți, 21 august 2007


Luc Besson s-a nascut in Paris pe 18 martie 1959 si a petrecut cea mai mare parte din adolescenta sa urmandu-si parintii in Grecia si Iugoslavia. La fel ca si parintii sai, Besson era un impatimit al scufundarilor.
La varsta de 10 ani el a inotat cu un delfin, in timp ce parinti sai erau scufundati. Experienta l-a marcat indeajuns de mult incat sa-si doreasca sa devina biologist marin. Ideea pentru The Big Blue s-a nascut dupa ce un regizor italian i-a aratat un scurt-metraj cu scafandrul Jacques Mayol, care a coborat 92 metri in apa fara aer. Inainte de a deveni scenariu, filmul a fost o poveste pe care Beson a intitulat-o "Le Petit Siren". Visul lui Besson de a deveni scafandru s-a naruit dupa un accident suferit la varsta de 17 ani. El si-a continuat apoi studiile la Paris, apoi a plecat la Hollywood cand avea 19 ani.
Aici a stat 3 ani, invatand despre filmele americane. Mai tarziu, Besson a fost incorporat in armata si apoi au urmat 3 ani ca asistent regizor. A continuat sa experimenteze diferite tipuri de film si ocazional a regizat videoclipuri. Unul dintre aceste scurt-metraje a fost L'Avant-dernier, ce a precedat filmul sau de debut din 1983, drama SF Le Dernier Combat (The Last Battle, 1983).
Al doilea sau film a fost Subway (1985), a carui actiune se petrece in metroul din Paris si examineaza viata celor ce traiesc acolo. Al treilea sau film, The Big Blue, a fost filmat in engleza si a fost considerat cel mai bun fim al lui Besson. Filmul a fost influentat de filmul despre Jacques Mayol, si mai tarziu chiar l-a intalnit pe renumitul scafandru. Oceanul joaca un rol principal in acest film despre un scafandru care are de ales intre dragoste si pasiunea pentru scufundari. Marele hit al lui Besson vine in 1990 cu Nikita (sau La Femme Nikita, cum este cunoscut in SUA), povestea unei tinere femei care devine asasin, fiind obligata de guvern. Urmatorul film, Leon (sau The Professional) din 1994, nu a fost bine primit, dar pentru fanii regizorului a fost execelent.
In 1997 Besson s-a intors la genul SF cu The Fifth Element, film ce i-a avut in distributie pe Bruce Willis, Gary Oldman si Milla Jovovich. Filmul a fost extrem de popular in Franta, castigand un premiu C?r si un premiu Lumi? de Paris d'Unifrance pentru cel mai bun regizor. Doi ani mai tarziu, a schimbat viitorul fantastic cu istoria medievala, cu filmul The Messenger: The Story of Joan of Arc.

Filmografie:
1. Arthur et les Minimoys (2006)
2. Angel-A (2005)
3. The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999)
4. The Fifth Element (1997)
5. Léon (1994)
6. De Serge Gainsbourg à Gainsbarre de 1958 - 1991 (1994)
7. Atlantis (1991)
8. Nikita (1990)
9. Grand bleu, Le (1988) .... Blond Diver
10. Subway (1985) .... Subway driver
11. Dernier combat, Le (1983)
12. Avant dernier, L' (1981) .... Le monstre de la fin

Colectie filme
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Filme, Trailere, Nouatati, Poze si Wallpapere din Filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website