News Update :
Mai multe liste »
Mai multe Review-uri filme »
Mai multe Trailere »

Francis Ford Coppola

marți, 21 august 2007


Francis Ford Coppola s-a nascut in Detroid dar a crescut intr-o familie italo-americana, intr-o suburbie din New York. Cu un tata muzician, Carmine Coppola si o mama actrita, Coppola a avut un mediu propice dezvoltarii sale ca om de arta. A absolvit regie-film la Hofstra University si UCLA, apoi a fost asistent al lui Roger Corman, lucrand ca si sunetist, producator si chiar si regizor in cazul Dementia 13 (1963), primul film al lui Coppola. Au urmat patru ani de colaborari ca scenarist. A facut adaptarea scenariulul pentru This Property is Condemned (Tennessee Williams) si a scris scenarii ca Is Paris Burning? si Patton, film pentru care a primit Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.

In 1969, impreuna cu George Lucas, Coppola pune bazele American Zoetrope, o companie independenta de film, in San Francisco. Primul proiect al companiei a fost THX 1138 (1971), si il are pe Coppola ca producator si pe Lucas regizor. De asemenea Coppola a fost producator si pentru un al doilea film regizat de Lucas, American Graffiti (1973). Filmul a fost de cinci ori nominalizat la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film.

In 1971,The Godfather (1972) se incadreaza printre cele mai importante filme din istoria cinematografiei. Coppola castiga Oscarul pentru scenariu, alaturi de Mario Puzo iar filmul castiga Oscarul pentru Cel mai bun film. Si-a continuat munca in calitate de scenarist si pentru The Great Gatsby (1974), apoi a urmat The Conversation (1974), film premiat la Festivalul de Film de la Cannes.
In acelasi an au fost lansate: The Godfather: Part II (1974)la fel de bine primit ca si prima parte, castigatorul a sase premii Oscar.

Cel mai ambitios proiect al lui Coppola a fost Apocalypse Now (1979). Lansat in 1979, filmul, foarte apreciat, a castigat trofeul la Festivalul de Film de la Cannes.

Alte filme regizate de Coppola: The Escape Artist (1982), Hammett (1982), The Black Stallion Returns (1983), Barfly (1987), Wind (1992), The Secret Garden (1993)

Filmografie:
1. Tetro (2009)
2. Youth Without Youth (2007)
3. Supernova (2000)
4. The Rainmaker (1997)
5. Jack (1996)
6. Dracula (1992)
7. The Godfather Trilogy: 1901-1980 (1992)
8. Making 'Bram Stoker's Dracula' (1992)
9. The Godfather: Part III (1990)
10. New York Stories (1989)
11. Tucker: The Man and His Dream (1988)
12. Gardens of Stone (1987)
13. Peggy Sue Got Married (1986)
14. Captain EO (1986)
15. The Cotton Club (1984)
16. Rumble Fish (1983)
17. The Outsiders (1983)
18. One from the Heart (1982)
19. Apocalypse Now (1979) .... Director of TV Crew
20. The Godfather Saga (1977)
21. The Godfather: Part II (1974)
22. The Conversation (1974)
23. The Godfather (1972)
24. The Rain People (1969)
25. Finian's Rainbow (1968)
26. You're a Big Boy Now (1966)
27. Dementia 13 (1963)
28. The Terror (1963)
29. Tonight for Sure (1962)
30. The Bellboy and the Playgirls (1962)
31. Nebo zovyot (1960)

Colectie filme
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Actiune | Animatie | Comedie | Drama | Horror | SF | Thriller
Copyright © 2007 - 2014. Filme, Trailere, Nouatati, Poze si Wallpapere din Filme . All Rights Reserved.
Design Template by panjz-online | Support by creating website